LED Ekran

Led ekran, son yılların en popüler görsel aracı olma yolunda. Led ekranın bu kadar öne çıkmasındaki ana neden yüksek ışık gücüne sahip olması ve şu ana kadar üretilmiş tüm görsel ürünlere kıyasla ömrünün uzun olmasıdır. Bugüne kadar kullanılan led TV’ler ve projeksiyon cihazları gibi bir çok ürün gün ışığında yeterli ışığı sağlayamadığından led ekran gibi ışık kaynağı yüksek bir çözüm ön plana çıktı. 

Açık havada (outdoor) ve iç mekanda (indoor) elde ettiği ışık gücü, geniş bakış açısı, enerji tasarrufu ve uzun ömründen dolayı son zamanlarda bu teknoloji açık ve kapalı alanlarda birçok organizasyon, seçim mitingi, defile, fuar, konser, kurumsal toplantı gibi etkinliklerde kullanılmaya başlandı. Daha önce stadyumlarda kullanılan tek renk led skorboardlar, led ekranlara dönüşerek gerçek bir ekran haline geldi.

Led kelimesinin açılımı Light Emitting Diode kelimesinin kısaltılmış halidir ve “Işık yayan Diyot” anlamına gelir. Oleg Vladimirovich Losev adlı bir radyo teknisyeni tarafından icad edilmiştir. Işık yayan diyotlar, doğru yönde gerilim uygulandığında ışıyan, diğer bir deyimle elektriksel enerjiyi ışık enerjisine dönüştüren özel katkı maddeli PN diyotlardır. Led ekranlarda “Pcb yüzeyine doğrudan monte edilen led türü” anlamına gelen SMD (Surface Mount Device) teknolojisi kullanılıyor. SMD teknolojisi 3 renkten oluşan RGB tekniği ile görüntünün tamamlanmasını sağlar. Bu teknolojiyi kullanarak dar alanlarda projeksiyona ve yansıtma mesafesine ihtiyaç duymadan görüntü led ekranlar ile elde edilebilmektedir.